Sygdomme overført ved flåtbid udgør en trussel for sundheden, med Borrelia og TBE (tick-borne encephalitis) som to vigtige eksempler i Danmark. Mens begge sygdomme har flåter som smittespredere, adskiller de sig markant i deres forebyggelse og behandling.
TBE skyldes et virus, der spredes gennem skovflåters bid. Symptomer på TBE kan variere fra asymptomatisk til influenza-lignende symptomer, efterfulgt af potentielt alvorlige neurologiske komplikationer. Mens de fleste smittede gennemgår et mildt forløb kan en tredjedel udvikle hjernebetændelse, hvilket kan medføre varige skader eller i værste tilfælde være fatalt, især blandt ældre.
Borrelia, derimod, er forårsaget af en bakterie, Borrelia burgdorferi, og viser sig ofte som et karakteristisk rødt, ringformet hududslæt (erythema migrans) omkring flåtbidet. Symptomer
kan variere fra hududslæt, feber, træthed og hovedpine til neurologiske problemer og ledproblemer med potentielt alvorlige komplikationer, hvis sygdommen ikke behandles rettidigt med antibiotika.
Der er forskellige undertyper af Borrelia burgdorferi. I Danmark ses primært Borrelia afzelii og Borrelia garinii, hvoraf førstnævnte oftest er forbundet med hudsymptomer, mens sidstnævnte kan påvirke centralnervesystemet. I USA er den dominerende undertype Borrelia burgdorferi sensu stricto, som primært resulterer i ledinflammation.
En afgørende forskel mellem de to sygdomme ligger i forebyggelse og behandling. Mens der findes en vaccine mod TBE, er der ingen direkte vaccination mod Borrelia. Forebyggelse af flåtbid er afgørende for begge sygdomme, men da Borrelia kan behandles effektivt med
antibiotika, er det vigtigt med tidlig opdagelse of fjernelse af flåten. En af de mest effektive metoder til at forhindre flåtbid er at undgå områder med høj flåtforekomst, især i skove, krat og højt vegetation.
Når man færdes i disse områder, er det vigtigt at bære tøj, der dækker mest muligt af kroppen, såsom lange bukser og langærmede skjorter, samt lukkede sko eller støvler. Desuden kan brugen af insektafvisende midler på udsatte hudområder bidrage til at
reducere risikoen for flåtbid.
Efter udendørsaktiviteter er det vigtigt at kigge kroppen igennem og fjerne flåter så hurtigt som muligt, da risikoen for overførsel af sygdomme øges jo længere tid, flåten sidder på kroppen. Særlig opmærksomhed bør rettes mod områder som knæhaser, lysken, armhuler og hårkant, hvor flåter har en tendens til at sidde.
3x dose program – 3 års dækning og efter booster 5 års dækning (3 år > 60 år)
Pr. dosis DKK 625,00
3x dose program – 3 års dækning og efter booster 5 års dækning
Pr. dosis DKK 600,00